Пятница, 29.03.2024, 04:57
Приветствую Вас Гость | RSS

Реферати, курсові, дипломні роботи

Поиск

Главная » 2011 » Октябрь » 6 » Історія археологічних досліджень в Києві.

12:51
Історія археологічних досліджень в Києві.
Історія археологічних досліджень в Києві.

Першим описав старожитності Києва викладач історії та географії Головного народного училища у м. Києві (пізніше Київської першої гімназії) М. Ф. Берлинський (1764—1848). Його книжка «Короткий опис Києва» (1820) була схвально оцінена громадськістю міста.

Відомий історик, археолог і бібліограф, дослідник київських старожитностей Є. О. Болховітінов (1767—1837) першим грунтовно описав історію двох найбільш значних архітектурних пам'яток давнього Києва — Софійського собору та Києво-Печерського монастиря.

У 1824 р. К. А. Лохвицький почав перші розкопки в Києві. Було розкрито фундаменти Десятинної церкви. Пізніше, у 1832 р., розкопав залишки Золотих воріт, а в 1834 і 1835 рр.— церкву на розі вулиць Володимирської та Ірининської і церкву біля Іорданівського струмка на Подолі.

У ЗО—40-х роках XIX ст. археологічні розкопки Києва проводились під керівництвом Тимчасового комітету по розшукуванню старожитностей. З 1843 р. починає свою діяльність Тимчасова комісія для розгляду давніх актів у Києві, яка була другою офіційною археологічною установою в Російській імперії. До роботи в цю Комісію для замальовування археологічних пам'яток було залучено і Т. Г. Шевченка. Пізніше йому доручили підготувати графічну частину першого випуску «Древностей», які видавались Комісією. У 1837 р. при Київському університеті було відкрито Музей старожитностей — перший державний історичний музей у Києві.

Початок XX ст. позначився новими успіхами в дослідженні історії Києва. У 1907—1908 рр. видатний археолог В. В. Хвойко здійснив важливі розкопки в самому центрі стародавнього міста — на Старокиївській горі. Він відкрив язичеське святилище, залишки князівських палаців, ремісничих майстерень, жител киян. В. В. Хвойко та його продовжувачі збагатили науку новими знахідками, які дали можливість відокремити пам'ятки початкового етапу існування Києва від пам'яток пізніших епох.

У 1976 р. в Рязані випадково було знайдено кістяну рукоятку ножа. На ній вирізьблено витку стеблину і три птахи. У тому ж 1976 р. в Інститут археології АН УРСР таку саму рукоятку приніс учень VIII класу Юрій Козубовський, який знайшов її на березі Дніпра на Подолі біля Іллінської церкви. Так завдяки любителям історії в один і той самий рік у Києві та Рязані було виявлено дві чудові знахідки — вироби одного й того ж різьбяра по кості.

З 1938 по 1952 р. на території Києва працювала археологічна експедиція під керівництвом відомого ленінградського дослідника давньоруських міст М. К. Каргера. Без унікальних знахідок цієї експедиції сьогодні важко уявити матеріальну культуру Київської Русі. Ось лише неповний перелік того, що було досліджено експедицією: Десятинна церква, садиба Михайлівського монастиря, Софійський собор та його територія, Видубичі, Копирів кінець (територія Художнього інституту).

В результаті розкопок 1955 р. по вул. Володимирській, що проводились під керівництвом В. К. Гончарова, знайдено важливі матеріали, що дали можливість підрахувати чисельність населення стародавнього Києва. Там же відкрито великий скарб давньоруських ювелірних коштовностей.

У 60-ті роки на основі археологічних досліджень С. Р. Кілієвич, П. П. Толочка, Ю. С. Асєєва вчені довели, що схили Старокиївської гори були заселені вже в VIIVIII ст. А виявлені там житла X ст. свідчили, що на схилах жили ремісники і челядь, які обслуговували князівські й боярські двори. Досліджено також кам'яний храм кінця XII — початку XIII ст. на Копиревому кінці. А на Печорську знайдено залишки ще однієї кам'яної споруди — Кловського монастиря, місцезнаходження якого досі було невідоме.


Просмотров: 2587 | Добавил: S1lenT | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтов - uCoz